Login   |

Svojstva ventiliranih fasada

Sustav s višestrukim zaštitnim funkcijama

Učinkovitost, visoko razvijena tehnologije i veliki raspon mogućnosti oblikovanja obilježja su ventiliranih fasade. Zaštitne funkcije ventilirane fasade su impresivne. Svaka fasada može biti individualno dizajnirana za svoje potrebe.

Toplinska izolacija

Sustav ventiliranih fasada može biti dizajniran za razne zahtjeve za uštedom energije, s toplinskom izolacijom bilo koje željene debljine. To čini mogućim postizanje U-vrijednosti koje su obično karakteristika niskoenergetskih i pasivnih kuća, a i nadmašiti pragove predstavljene u najnovijim propisima za uštedu energije. U pogledu zahtjeva uštede energije, izolacija postiže najbolje moguće vrijednosti akumulacije topline, a to kompenzira visoke ljetne temperature.

Zaštita od kiše

Fasada je strukturna komponenta najviše podložna oštećenjima. Zbog stalne izloženosti klimatskim uvjetima, pojavljuju se oštećenja tijekom vremena. Prema DIN 4108-3, ventilirane fasade pripadaju klasi III i otporne su na direktni udar kiše. Vlaga je brzo uklonjena kroz ventilirani prostor između izolacijskog materijala i obloge (zaštita od vremenskih uvjeta). Zaštita od kiše ventilirane fasade funkcionira na dvije razine: zračni prostor ima funkcioniju izjednačenja tlaka, što osigurava da se, u najgorem slučaju, kiša odvodi preko leđa obloge, štiteći toplinsku izolaciju od vlage. Dakle, moguće je izgraditi stražnje ventilirane fasade sa otvorenim, vodoravnim fugama, bez smanjenja zaštite od kiše.

Zaštita od vlage i kondenzacije

Zbog strukture ventilirane fasada, otpor difuziji vodene pare smanjuje se iznutra prema van. Vlaga koja nastaje tijekom korištenja objekta ili vlaga akumulirana u zidovima tijekom gradnje, kanalizira se prema ventiliranom prostoru i pridonosi zdravijoj i ugodnijoj klimi u prostorijama.

Protupožarna zaštita

Zbog slobodnog odabira komponenti sustava ventilirane fasade, zahtjevi zaštite od požara kategorija »nezapaljive« ili »teško zapaljive« mogu biti ispunjeni u skladu sa propisima.

Zaštita od buke

Ventilirane fasade mogu pozitivno utjecati na svojstva zvučne izolacije vanjskog zida. Ovisno o debljini izolacije, dimenzije obloge i postotak otvorenih fuga, indeks smanjenja buke može se povećati do 14 dB.

Zaštita od udara munje

U posljednjih nekoliko godina, zahtjevi zaštite IT sustava u zgradama postali su sve važniji. To je povezano s dodatnim troškovima, a što može značajno smanjiti kod ventiliranih fasada. Aluminijska podkonstrukcija može zamijeniti gromobranske vodiče, dok elektromagnetski štit može biti stvoren tijekom gradnje. Ako se investitor odluči za elektro-vodljivu fasadnu oblogu, osigurana je vrlo učinkovita zaštita od munje i za zgradu i za elektroniku unutar zgrade, koja je vrlo učinkovita u smislu montaže i održavanja.